• Unique safety products

OCI Terminal Europoort voor op- en overslag van ammoniak

Bijgewerkt: jan 8


Ooit diende de twee betonnen tanks van bijna veertig jaar oud, goed voor elk 15.000 ton, als Buffertanks voor ammoniak bestemd voor de productielocaties van Kemira Agro in Europoort. In 2011 werden ze verkocht aan OCI Nitrogen die het nu gebruikt als op- en overslagterminal voor Nederland en het achterland. Naast de overslag van ammoniak produceert OCI Terminal Europoort zelf ammoniakwater, oftewel ammonia dat ontstaat door door het bijmengen van demiwater. Dat wordt voornamelijk gebruikt voor fermentatieprocessen in de voedselindustrie, als grondstof voor de farmacie en voor het zuiveren van de uitstoot van energiecentrales. De inname en uitgifte gebeurt 24/7 door 15 personen in vijf ploegen van drie. Jorn Van Putten legt uit dat er ook utilities van omliggende bedrijven worden verzorgd.

Opslag

Elke twee maanden meert er een zeeschip aan met een nieuwe lading. Vandaar uit word de ammoniak in de tanks op de kade opgeslagen op ‘kook’temperatuur, namelijk -33oC. Om de gassen te verwerken staan er drie compressoren opgesteld onderaan de tanks. Naast de twee al aanwezige, kwam er onlangs een bij zodat terugkoeling ten alle tijden is gegarandeerd. De tank raakt in ongeveer twee weken voor een kwart leeg. Bovenop de tank bevinden zich vijf pilot gestuurde veiligheden met bijbehorende afsluiters. “De reukgrens van NH3 ligt onder de grenswaarde”, vertelt Jorn van Putten. “De reukwaarde is 4ppm, de MAC-waarde 20 ppm. Maar iedereen heeft vast wel eens ervaren dat de geur wel erg doordringend is.” Bij regelgeving is vastgelegd dat om veiligheidsredenen er voor de vergunning altijd maximaal één afsluiter mag dicht staan.

Borging

Bij het groot-onderhoud, eens in de zes jaar moet de afsluiter gewisseld worden. Maar ook bij het ongewenst openen v/d safeties moet de afsluiter kunnen worden bediend. Zodat er altijd eerst weer een actief wordt gezet voordat de afblazende safety gesloten wordt. Om dat proces foutloos te laten verlopen, moet een bepaalde volgorde worden gevolgd. Daarvoor koos OCI Terminal een mechanische oplossing van Unique Safety Products (USP). Robert van de Ven van USP: “Het door ons geleverde Smith Flow Control Interlock-systeem werkt met gecodeerde sleutels. In dit geval zit achter het wiel een kastje (de interlock) waar een unieke sleutel in moet worden gestoken. Vroeger werden de afsluiters vergrendeld met een hangslot en werden deze procedureel bediend. Met het huidige interlock systeem moeten de afsluiters volgens een vooraf bepaalde volgorde bediend worden, zodat fouten

zijn uitgesloten. De ‘interlock’ is een ingemeten passtuk en is universeel zodat het op elk merk afsluiter past. De ‘sleutel’ is een rvs gecodeerde steeksleutel die in de interlock gestoken moet worden om de afsluiter te kunnen bedienen. Daarmee borg je dat de procedures precies volgens voorschrift worden gevolgd.” Overigens wordt normaal gesproken messing gebruikt maar in verband met het agressieve ammonia zijn ze in dit geval van rvs.

Bij montage wordt een telmechanisme ingegeven zodat de interlock precies bijhoudt wanneer de afsluiter open staat en wanneer dicht.Van de Ven: “Met onze audit- en inspectiesoftware Field ID kan met een druk op de knop ook een audit worden gedaan om te kijken of de borging van alle hardware nog intact is of dat deze toe is aan de periodieke inspectie / keuring. “

Uitbreiding

Inmiddels sloeg CEO OCI Nitrogen Gert-Jan de Geus een paar maanden geleden de eerste paal voor de bouw van twee nieuwe, rvs opslagtanks van 750m3 en een nieuwe truckverlaadinstallatie voor ammoniakwater. Met de opslagtanks wordt de productiecapaciteit verdrievoudigd van 25.000 ton per jaar naar 80.000 ton per jaar.Tegelijkertijd met de ontwikkeling van de nieuwe opslagtanks wordt er geïnvesteerd in een nieuw truckverlaadstation.. Het nieuwe truckverlaadstation is voorzien van een Todo-koppelingsysteem dat doet denken aan de formule1-brandstofkoppeling en veiligheid en efficiency garandeert. Weer een aanwijzing dat OCI veiligheid hoog in het vaandel heeft.

Uit: Fluids Processing Benelux Rubr: Veiligheid/lockout tagout

Door: Christien Nuboer

‘Heeft u hoogtevrees?’ Nou dat niet maar de klim naar de bovenkant van de tank om het interlock systeem daar te bekijken, is wel pittig. Process Engineer Jorn van Putten vertelt intussen over de uitdaging om de OCI Terminal Europoort te beheren.

#smithflowcontrol

74 keer bekeken

Unique Safety Products is uw Machineveiligheidsexpert. Wij

vertegenwoordigen de volgende merken.
 

Fortress Interlocks

Troax

Mechan Controls

Hokuyo

.Steute

Master Lock

Abus 

Brady

Sofis

SSP

Inxpect

Onze webshops

Support

Unique Safety Products 

Nederland
Van 't Hoffstraat 4

2665 JL Bleiswijk

Nederland
 

+31 (0)10 8224400

sales@usp-safety.com

Duitsland

Speditionstraße 21

40221 Düsseldorf

Duitsland
 

+49 (0)211 88231735

sales@usp-safety.com

  • LinkedIn
  • YouTube

© 2020 Unique Safety Products BV