• Unique safety products

Kies het juiste veiligheidshangslot voor uw lockout-tagout toepassing.

Bijgewerkt: jan 8


Door een wildgroei aan verkrijgbare hangsloten lijkt de keuze voor het juiste type veiligheidshangslot in eerste oogopslag niet altijd even eenvoudig. Hangsloten zijn te vinden in allerlei soorten materialen met een oneindige hoeveelheid opties aan maatvoeringen, kleuren, beugels, sleutelsystemen etc.

Voor Lockout-Tagout toepassingen zijn speciale veiligheidshangsloten ontwikkeld. Een goede inventarisatie helpt u bij het maken van de juiste keuze op het gebied van materiaal en sleutelopties. Lockout-tagout-shop helpt u bij het maken van de juiste keuze om een verkeerde aankoop te voorkomen.

Robert van de Ven van Lockout-Tagout-Shop: “Nog steeds komen we bij grote bedrijven en zien we dat er gebruik gemaakt wordt van eenvoudige hangsloten met een beperkt aantal sleutelcodes zonder veiligheidsopties. In sommige gevallen blijkt dat men verkeerd is voorgelicht, in andere gevallen heeft men gekozen voor de goedkoopste optie maar daarmee komt men achteraf vaak bedrogen uit.”

Een juiste keuze begint bij het vaststellen van het type hangslot. De meest voordehandliggende keuze voor LOTO toepassingen zijn de speciale Zenex veiligheidshangsloten van Master Lock. Deze sloten hebben speciale veiligheidsfuncties en daarnaast biedt het Zenex materiaal vele voordelen t.o.v. bijvoorbeeld stalen of messing hangsloten.

De voordelen van het Zenex materiaal zijn:

 • Niet geleidend

 • Lichtgewicht

 • Vonkvrij, doorslagbeveiliging

 • Corrosiebestendig

 • Temperatuurbereik -57°C tot +177°C

 • UV-stabiel

 • Chemisch bestendig

 • Lasergravering mogelijk

De voordelen (veiligheidsfuncties) van het veiligheidshangslot zelf zijn:

 • Sleutelregistratie op eindgebruiker

 • Sleutel niet te dupliceren, blanco sleutels niet leverbaar

 • Geleverd met 1 sleutel per slot (één medewerker één sleutel)

 • Key Retaining: Sleutel niet te verwijderen als beugel geopend is.

 • Identificatie: beschikbaar in verschillende kleuren.

 • Meer dan 44.000 sleutelcombinaties beschikbaar.

Het Master Lock Zenex veiligheidshangslot is beschikbaar met drie soorten beugel opties: nylon, hardstaal en RVS. De Nylon variant is niet-geleidend en wordt aangeraden voor gebruik bij elektrische toepassingen zoals het vergrendelen van een werkschakelaar. De hardstalen beugel is het meest robuust en wordt aangeraden voor gebruik onder de meest zware omstandigheden en de RVS beugel is daarnaast geschikt voor gebruik onder zeer vochtige omstandigheden of buiten. Alle Master Lock veiligheidshangsloten zijn beschikbaar met diverse sleutel opties:

 • Verschillend sluitend (KD)

 • Gelijk sluitend (KA)

 • Masterkey en/of Grandmasterkey ondersteuning. (MK, GMK)

Het kiezen van het juiste sleutelplan is van cruciaal belang en zal grotendeels bepaald worden door juiste inventarisatie. De OSHA vuistregel “one person , one key” impliceert dat elke medewerker met zijn eigen persoonlijke sleutel alleen zijn eigen hangslot of set van persoonlijke gelijksluitende sloten mag openen. Deze persoonlijke sloten mogen nooit door een ander geopend kunnen worden.

Robert van de Ven: “We benadrukken altijd dat gelijksluitende sloten nooit verdeeld mogen worden onder verschillende medewerkers om te voorkomen dat men elkaars slot kan openen. Helaas zijn we dit in de praktijk al een aantal keer tegengekomen met alle mogelijke gevolgen van dien. Gelijksluitende sloten zijn persoonlijk of worden door de supervisor gebruikt bij groepslockout. Bij slim gebruik van groepslockout kan men overigens besparen op het aantal sloten in vergelijking met het gebruik van hangslotvermeerderaars”.

Tot slot biedt Lockout-tagout-shop in samenwerking met Master Lock gratis LifeGuard™ sleutelregistratie aan op alle Master Lock veiligheidshangsloten. Hiermee registreren wij alle sleutelcodes die geleverd worden. Er zijn tot 96.000 sleutelcodes beschikbaar zodat te allen tijde een unieke sleutel gegarandeerd kan worden. Bovendien gebruikt Master Lock cilinders met een eigen unieke sleutelgang waarvoor geen blanco sleutels geleverd worden.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of heeft u ondersteuning nodig bij uw LOTO procedure of bij de aanschaf van het juiste materiaal, dan helpen wij u graag.

#masterlock

56 keer bekeken

Unique Safety Products is uw Machineveiligheidsexpert. Wij

vertegenwoordigen de volgende merken.
 

Fortress Interlocks

Troax

Mechan Controls

Hokuyo

.Steute

Master Lock

Abus 

Brady

Sofis

SSP

Inxpect

Onze webshops

Support

Unique Safety Products 

Nederland
Van 't Hoffstraat 4

2665 JL Bleiswijk

Nederland
 

+31 (0)10 8224400

sales@usp-safety.com

Duitsland

Speditionstraße 21

40221 Düsseldorf

Duitsland
 

+49 (0)211 88231735

sales@usp-safety.com

 • LinkedIn
 • YouTube

© 2020 Unique Safety Products BV